Briedé Arbeidsrecht

Arbeidsrechtelijke ondersteuning voor uw bedrijf.

Ik regel graag uw zaken waar het kan en procedeer als dat nodig is.

– Maartje Briedé – Advocaat

Arbeidsrecht voor bedrijven

Als werkgever wordt u dagelijks geconfronteerd met arbeidsrechtelijke zaken.

U hebt te maken met arbeidsconflicten of met zieke of disfunctionerende werknemers.

Ook zult u regelmatig een arbeidsovereenkomst moeten (laten) opstellen of denkt u er juist over om een reorganisatie door te voeren en mensen te ontslaan.

Bij al deze zaken ondersteun ik u graag.

 

Ontslag

Soms verloopt een samenwerking met een werknemer niet zoals verwacht, is er sprake van een ernstig arbeidsconflict of bestaat er een reden om uw bedrijf anders in te richten. Dan kan het nodig zijn om afscheid te nemen van één of meerdere werknemers.

Dat kan op verschillende manieren. In de meeste gevallen wordt een dienstverband beëindigd door middel van een beëindigingsovereenkomst (een beëindiging met wederzijds goedvinden). Komt het toch tot een inhoudelijke ontslagzaak, dan is er voor ontslag toestemming nodig van UWV Werkbedrijf (ontslagvergunning) of van de kantonrechter (ontbinding). In sommige gevallen is een inhoudelijke ontslagzaak niet nodig en kan de werknemer op staande voet worden ontslagen.

Ik adviseer over wat u mag doen en wat u beter kunt nalaten. We bespreken samen wat er speelt en we bekijken welke strategie en ontslagroute het meest wenselijk is. Ik denk mee over de communicatie in uw organisatie en ik stel desgewenst brieven voor u op.

Disfunctioneren

Een werknemer die onvoldoende functioneert, kost u veel tijd en zorgen. Het liefst zou u zo snel mogelijk afscheid van de werknemer willen nemen, maar een ontslag vanwege disfunctioneren is alleen niet van de ene op de andere dag mogelijk. Er moet een verbetertraject gevolgd zijn, waarbij de werknemer voldoende in de gelegenheid is gesteld om zijn functioneren te verbeteren. De werkgever dient de werknemer actief te ondersteunen bij de uitvoering van het verbeterplan. Deze begeleiding kan bestaan uit het aanbieden van een training of cursus, maar kan ook een ‘één op één coaching’ van de direct leidinggevende inhouden. Het verbeterplan moet een aantal keren worden geëvalueerd. Zo moet er besproken worden wat er goed ging en aan welke kritiekpunten nog moet worden gewerkt.

Het is raadzaam om al in het voortraject advies in te winnen. Ik kan u adviseren over dossieropbouw en de vraag of het dossier al voldoende sterk is om een ontslag vanwege disfunctioneren rond te krijgen. Op die wijze kunt u de kans op succes in een procedure of onderhandeling vergroten, want het afdwingen van een ontslag wegens disfunctioneren zonder verbetertraject lukt meestal niet of wordt bijzonder kostbaar.

Ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet is een ontslagvorm, waarbij u de arbeidsovereenkomst met de werknemer direct, zonder opzegtermijn beëindigt. Het is een ingrijpend middel, want de werknemer verliest niet alleen direct zijn baan en daarmee zijn salaris, maar hij kan ook geen aanspraak maken op een WW-uitkering. U heeft als  werkgever geen toestemming van het UWV of de kantonrechter nodig om het ontslag plaats te laten vinden.

 

Nu de gevolgen voor een werknemer zo ingrijpend zijn, zijn de eisen die aan een gegeven ontslag op staande voet worden gesteld zwaar. Zorgvuldig handelen is essentieel. Kleine missers kunnen fataal zijn en enorme financiële gevolgen hebben. 

 

Een ontslag op staande voet kan alleen rechtsgeldig plaatsvinden als er is voldaan aan de volgende drie eisen:

 

1)         Er bestaat een dringende reden voor ontslag

 

Er moet sprake zijn van een dringende reden, zoals bijvoorbeeld diefstal, fraude, (seksuele) intimidatie of ander ernstig verwijtbaar gedrag. Het moet gaan om een gedraging die zo ernstig is dat van de werkgever niet langer kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst nog te laten voortduren.

 

2)         De arbeidsovereenkomst moet onverwijld worden opgezegd.

 

Een ontslag op staande voet kan alleen rechtsgeldig zijn als de werkgever dit ontslag ook heeft gegeven onmiddellijk nadat hij met de dringende reden bekend is geraakt. De werkgever moet dus overgaan tot het ontslag op staande voet op het moment dat alle feiten en omstandigheden duidelijk zijn.

 

Vaak bestaat er aanvankelijk alleen een vermoeden van ernstig verwijtbare gedragingen. In dat geval zal een werkgever eerst een onderzoek moeten instellen. Tijdens dit onderzoek dient de werkgever over te gaan tot schorsing of non-actiefstelling van de werknemer. Soms is het zelfs noodzakelijk dat er een onderzoek door een extern onderzoeksbureau wordt verricht.

 

Een onderzoek moet zonder vertraging worden uitgevoerd en zodra de uitkomsten bekend zijn, moet de werknemer daarmee (bij voorkeur tijdens een gesprek) worden geconfronteerd en dient hij in de gelegenheid te worden gesteld om daarop te reageren.  Naar aanleiding van het verweer van de werknemer kan er worden besloten om nog nader onderzoek te verrichten.

 

Bevestig schriftelijk aan de werknemer de inhoud van het gesprek en – mocht daarvoor worden gekozen – de mededeling dat nog nader onderzoek zal worden verricht en de werknemer hangende het onderzoek op non actief zal blijven. Als de uitkomsten van het onderzoek duidelijk zijn en het verweer van de werknemer ook geen nader onderzoek rechtvaardigt, dan moet de werkgever direct besluiten om over te gaan tot een ontslag op staande voet.

 

  1. De dringende reden moet gelijktijdig met het ontslag worden medegedeeld

 

            De werkgever is verplicht om de werknemer bij het ontslag op staande voet duidelijk te maken op grond waarvan hij wordt ontslagen. Het ontslag op staande voet mag mondeling worden medegedeeld, maar het is wel verstandig om het ontslag zo spoedig mogelijk daarna schriftelijk aan de werknemer te bevestigen.     

 

Een ontslag op staande voet kan een effectief en strategisch slim middel zijn, maar is ook risicovol. Daarom is verstandig om hiertoe alleen over te gaan na een zorgvuldige afweging. Ik adviseer u graag over de mogelijkheden en ik kan uiteraard ook een goede ontslagbrief voor u opstellen, waarmee u de kans op vernietiging van het ontslag door een kantonrechter kunt beperken.

Reorganisatie

Een reorganisatie is een verandering binnen het bedrijf die gevolgen heeft voor de arbeidsplaatsen van de medewerkers. Redenen voor een reorganisatie kunnen zijn het verlies van een belangrijke opdrachtgever, een beëindiging van bedrijfsactiviteiten of gewijzigde marktomstandigheden.

Briedé Arbeidsrecht heeft veel ervaring met het begeleiden van reorganisaties. De ene keer adviseer ik op de achtergrond over de juridische vraagstukken die opkomen tijdens reorganisatie, terwijl ik de andere keer in overleg met HR de ontslagaanvragen voorbereid, contacten met de vakbonden en ondernemingsraad onderhoud en een sociaal plan opstel. Ik adviseer u over de (on)mogelijkheden en we bepalen samen een tijdslijn, zodat we samen toewerken naar een vlotte en goede uitvoering van de reorganisatie. Desgewenst kan ik ook correspondentie met (gemachtigden van) werknemers overnemen.

Arbeidsconflicten

Bij een arbeidsconflict kunnen de emoties hoog oplopen. Dergelijke conflicten kunnen soms eenvoudig met een goed gesprek worden opgelost, maar soms is er meer nodig. Mediation kan worden ingezet om onder leiding van een onafhankelijke derde het geschil op te lossen. Soms is het niet meer mogelijk om partijen nog op een vruchtbare wijze te laten samenwerken. In dat geval kan ik beoordelen of ontslag mogelijk is.

Arbeidsongeschiktheid

Als een werknemer ziek is, dan kan dit behoorlijke gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. De arbeidsongeschiktheidswetgeving verandert voortdurend en is vrij ingewikkeld. Zowel werkgever als werknemer zijn verplicht om zich in te spannen voor de re-integratie. Zo’n re-integratieproces kan ingewikkeld zijn. Zo kan een werknemer na een aanvankelijk succesvol herstel weer opnieuw uitvallen, is de werknemer het soms niet eens met het advies van de bedrijfsarts of blijkt de werknemer onbereikbaar te zijn voor werkgever en arbodienst. Welke mogelijkheden zijn er dan om de vastgelopen re-integratie weer de goede kant op te krijgen? Ook voor de werkgever is dit van groot belang, zodat een loonsanctie door het UWV wordt voorkomen. Een loonsanctie houdt in dat de werkgever na twee ziektejaren nog maximaal een derde jaar verplicht wordt om het loon van zijn zieke werknemer te betalen.

Soms meldt de werknemer zich ziek vanwege een arbeidsconflict. In dat geval is er meestal geen sprake van medische arbeidsongeschiktheid. De bedrijfsarts zal dan zo spoedig mogelijk een oordeel moeten geven over de situatie en partijen een advies moeten geven. Meestal zal de bedrijfsarts adviseren dat partijen met elkaar in gesprek moeten om te komen tot een oplossing voor het conflict. Soms zullen die gesprekken onder begeleiding plaatsvinden van een mediator. Ook in zo’n mediationprocedure kan ik u bijstaan.

Ik adviseer u bij re-integratietrajecten en ik procedeer zo nodig tegen het UWV (loonsanctieprocedure, bezwaar- en beroepsprocedures WIA-beoordelingen) of tegen de werknemer.

Vaststellingsovereenkomst

Als u de arbeidsovereenkomst met een werknemer wenst te beëindigen, dan kunt u daarvoor een inhoudelijke ontslagprocedure voeren bij het UWV of bij de kantonrechter. Dat is kostbaar, tijdrovend en heeft een onzekere uitkomst, ook al is uw zaak sterk. Een andere oplossing is om met de werknemer te onderzoeken of u samen tot een beëindigingsovereenkomst kunt komen. Dit is de meest gebruikte manier om tot een ontslag te komen. Het is vaak een goede, praktische oplossing, omdat er op korte termijn duidelijkheid komt en kostbare procedures worden voorkomen. Briedé Arbeidsrecht heeft veel ervaring in dit soort onderhandelingstrajecten.

In een vaststellingsovereenkomst, ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd, spreken uw werknemer en u af dat de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden. Van wederzijds goedvinden is alleen sprake als beide partijen schriftelijk instemmen. Een werknemer zal over het algemeen alleen instemmen als de vaststellingsovereenkomst WW-vriendelijk is en er een vergoeding wordt toegekend.

De gemaakte afspraken worden in de vaststellingsovereenkomst vastgelegd. Denk aan de einddatum, of de werknemer tot aan de einddatum wordt vrijgesteld van werk met behoud van loon of dat hij juist moet doorwerken, de hoogte van de ontslagvergoeding, een vergoeding van kosten rechtsbijstand, het concurrentiebeding en of er een bonus, dertiende maand, vakantiedagen etc. worden uitgekeerd. Verder is het belangrijk om finale kwijting op te nemen, omdat daarmee het risico op latere, succesvolle claims wordt beperkt.

Wilt u met uw werknemer een vaststellingsovereenkomst sluiten? Ik adviseer u graag over de (on)mogelijkheden en ik kan uiteraard een goede vaststellingsovereenkomst voor u opstellen.

Arbeidsvoorwaarden

Het is belangrijk om afspraken over arbeidsvoorwaarden goed vast te leggen. Zo weten beide partijen waar ze aan toe zijn en dit voorkomt onduidelijkheden, discussies en soms zelfs procedures.
Graag help ik u bij het opstellen, verbeteren en toetsen van arbeidsovereenkomsten, bonus- en optieregelingen, gedragscodes, personeelsreglementen en/of andere HR-documenten/modelbrieven. Een goed en duidelijk opgesteld pakket aan arbeidsvoorwaarden kan helpen bij het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen.
Zorg ervoor dat daarin de volgende onderwerpen worden opgenomen:
• Loon en vakantietoeslag
• Bonus
• Werktijden
• Vakantie en verlof
• Geheimhouding
• Concurrentie- en relatiebeding
• Gebruik van mobiele telefoon en sociale media
• (Aanvullende) voorschriften bij ziekte (verzuimreglement)
• Gebruik leaseauto
• Ongewenst gedrag en seksuele intimidatie

Arbeidsrechtelijke vragen

Bent u op zoek naar arbeidsrechtelijke kennis en ondersteuning voor uw contracten, in verband met een reorganisatie of bij een geschil? Neem dan contact op via dit formulier.

Stel hier uw vraag:

11 + 3 =

Briedé Arbeidsrecht

Maartje Briedé
Bovenkerkerkade 22
1185 CP Amstelveen
Maartje@briede-arbeidsrecht.nl
tel. 06-433 66 334

LinkedIn

Briedé Arbeidsrecht is gevestigd in Amstelveen en is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 69024464. Alle diensten worden verricht uit hoofde van een overeenkomst van opdracht. Op die overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van toepassing, die beschikbaar zijn op deze website. In deze algemene voorwaarden is onder meer een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen.

Briedé Arbeidsrecht heeft geen stichting derdengelden en kan dan ook geen derdengelden ontvangen.