Briedé Arbeidsrecht

Arbeidsrechtelijke

ondersteuning 

Ik regel graag uw zaken waar het kan en procedeer als dat nodig is.

– Maartje Briedé – Advocaat

Arbeidsrecht voor particulieren

 

Als werknemer kunt u op het werk verschillende vervelende situaties meemaken. U krijgt te horen dat uw werkgever afscheid van u wilt nemen, u krijgt zomaar een andere functie, er wordt ineens moeilijk gedaan over uw vakantieaanvragen of u krijgt ineens geen bonus uitgekeerd, terwijl u daarop wel had gerekend?

Ook komt een geschil met de werkgever helaas (te) vaak voor en dit levert stress op. Redenen kunnen zijn: een te late loonbetaling, een nieuwe dominante leidinggevende of een discussie over arbeidsongeschiktheid. Soms is de oorzaak van het conflict dat u niet (meer) uw werkgever door één deur kunt. Hoe komt u daaruit?

Ik ga u helpen. Van een controle van uw vaststellingsovereenkomst tot het opstellen van een inhoudelijk verweer in een procedure. Ik help u om het beste resultaat te bereiken.

 

Ontslag

 

Soms komt de ontslagaanzegging als een donderslag bij heldere hemel, maar het kan ook zijn dat u het al voelde aankomen, want de sfeer was de laatste tijd al slecht en de laatste  gesprekken met uw leidinggevende waren ook lastig geweest. Een (dreigend) ontslag zorgt voor veel spanningen en onzekerheid. Wat moet u doen? U maakt zich inmiddels zo’n zorgen over uw toekomst dat u er nauwelijks meer van slaapt. En is het dan handig als u zich ziekmeldt?

Ik adviseer u over wat u mag doen en wat u beter kunt nalaten. We bespreken samen wat er speelt en we bekijken welke strategie we het beste kunnen voeren om voor u de beste oplossing te bereiken. 

Om te beginnen zal ik de (verstoorde) balans tussen partijen terugbrengen. In Nederland kunt u niet zomaar worden ontslagen. Uw werkgever moet daarvoor een goede reden hebben. Dat betekent ook dat u niet hoeft in te stemmen met de beëindigingsovereenkomst die u heeft ontvangen. Het belangrijkste advies is om niets zomaar te ondertekenen. Mocht u een beëindigingsvoorstel ontvangen, ga nooit akkoord zonder dat u daarover goed hebt kunnen nadenken. Hebt u toch al getekend en krijgt u spijt, dan kunt u binnen twee weken de vaststellingsovereenkomst ontbinden.

Misschien komt u tot de conclusie dat als de werkgever echt afscheid van u wilt nemen, een beëindiging van de arbeidsrelatie voor u uiteindelijk ook de beste oplossing kan zijn. In dat geval wordt er meestal een beëindigingsovereenkomst gesloten. Komt het toch tot een inhoudelijke ontslagzaak, dan help ik u bij het voeren van verweer bij het UWV of bij de kantonrechter.

Disfunctioneren

Als uw werkgever vindt dat u onvoldoende functioneert kan hij de kantonrechter verzoeken om u te ontslaan. Dat kan alleen als uw werkgever u via een zogenaamd verbetertraject voldoende in de gelegenheid heeft gesteld om uw functioneren te verbeteren. Uw werkgever dient u actief te ondersteunen bij de uitvoering van het verbeterplan. Deze begeleiding kan bestaan uit het aanbieden van een training of cursus, maar kan ook een ‘één op één coaching’ van de direct leidinggevende inhouden. Het verbeterplan moet een aantal keren worden geëvalueerd. Zo moet er besproken worden wat er goed ging en aan welke kritiekpunten nog moet worden gewerkt. Uw werkgever kan u dus niet van de ene op de andere dag ontslaan wegens disfunctioneren, terwijl hij u hier nooit eerder op heeft aangesproken.

Verder mag het disfunctioneren niet het gevolg zijn van ziekte, een beperking, de arbeidsomstandigheden op het werk of onvoldoende opleiding voor het werk dat u verricht en moet uw werkgever ook aannemelijk maken dat hij u niet kan herplaatsen in een andere functie. Ten slotte mag uw werkgever u niet ontslaan als er een opzegverbod geldt.

Ontslag op staande voet

Bent u op staande voet ontslagen? Dit is ingrijpend en is alleen toegestaan als er iets heel ernstigs is voorgevallen, zoals bijvoorbeeld diefstal, fraude of mishandeling. Het ontslag heeft grote gevolgen. Zo verliest u niet alleen uw baan en daarmee uw loon, maar heeft u ook geen recht op een WW-uitkering.

 

Daarom is het raadzaam om zo snel mogelijk advies in te winnen over de mogelijkheden om het ontslag aan te vechten. Dit moet snel gebeuren, want de termijnen zijn kort en streng. Zo dient het verzoekschrift binnen twee maanden na het ontslag op staande voet bij de kantonrechter zijn ingediend. Daarbij kunt u de rechter verzoeken om het ontslag te vernietigen of u kunt berusten in het ontslag en om een billijke vergoeding vragen. Voor beide verzoeken geldt deze korte termijn. Daarom is belangrijk dat u zo snel contact opneemt als u het niet eens bent met het gegeven ontslag.

     

    Reorganisatie

    De gevolgen van een reorganisatie kunnen groot zijn. Denk aan een functiewijziging, een andere werkplek, nieuwe secundaire arbeidsvoorwaarden of ontslag. Soms is de werkgever verplicht om te overleggen over de gevolgen van een reorganisatie.

     

    Een reorganisatie kan voor u veel spanningen met zich meebrengen. Vooral stress en slapeloosheid zijn veel voorkomende klachten. In één klap wordt uw toekomst onzeker. Ik begeleid u optimaal in deze onzekere fase.

     

    Arbeidsconflicten

     

    Waar mensen samenwerken ontstaat wrijving, maar u had waarschijnlijk nooit verwacht dat u dit zou overkomen. Zo’n conflict kan ontstaan, omdat u het niet eens bent met de kritiek die uw nieuwe leidinggevende op uw functioneren heeft of omdat u boos bent geworden op die collega die u altijd voor alles laat opdraaien.

     

    Als u een arbeidsconflict hebt met uw werkgever, kunnen de emoties hoog oplopen. Het is moeilijk om kalm te blijven, maar probeer te voorkomen dat u te emotioneel reageert en dingen zegt waarvan u achteraf spijt krijgt. Voorkom ook dat u andere collega’s betrekt bij uw geschil, want dit kan zich snel tegen u keren en voor u het weet wordt u verweten dat u collega’s opstookt. Blijf verder ook professioneel en bespreek de situatie nooit publiekelijk, zoals op sociale media. En neem geen overhaaste beslissingen, zoals ontslag of ondertekening van documenten zonder dat u daarover voorafgaand juridisch advies hebt ingewonnen.  

    Regelmatig kunnen arbeidsconflicten eenvoudig met een goed gesprek worden opgelost, maar soms is er meer nodig. Mediation kan worden ingezet om onder leiding van een onafhankelijke derde het geschil op te lossen. Het komt wel eens voor dat dan blijkt dat het niet meer mogelijk is om partijen nog op een vruchtbare wijze te laten samenwerken. In dat geval kan ik u verder adviseren over de mogelijkheden.   

    Arbeidsongeschiktheid

    Discussies over arbeidsongeschiktheid

    Ziek zijn is al vervelend genoeg, maar wordt nog stressvoller als hierover discussies ontstaan met uw werkgever. Bijvoorbeeld omdat uw werkgever twijfelt over of u wel ziek bent, omdat u zich ziek heeft gemeld na een emotionele uitval of omdat er een verschil van mening bestaat over het antwoord op de vraag of u in staat bent om (aangepaste) werkzaamheden te verrichten. U vindt dat u (nog) niet kunt werken, terwijl uw werkgever van mening is dat u het werk wel weer kunt hervatten.

    Bij de beoordeling of u al dan niet arbeidsongeschikt bent is het oordeel van de bedrijfsarts doorslaggevend. Indien u het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts, kunt u een deskundigenoordeel (second opinion) aanvragen bij het UWV. Uw situatie wordt dan opnieuw door een onafhankelijke deskundige beoordeeld.

     

    Recht op loon

    Gedurende een periode van 104 weken (twee jaar) van arbeidsongeschiktheid hebt u recht op minimaal 70% van uw laatst verdiende loon. Tijdens het eerste ziektejaar geldt op basis van de CAO of arbeidsovereenkomst vaak een hoger percentage. Wanneer uw werkgever onvoldoende aan uw re-integratie doet, kan deze loondoorbetalingsverplichting van twee jaar nog met een jaar worden verlengd. Er is door het UWV dan een loonsanctie opgelegd.

    Tijdens deze twee ziektejaren met de eventuele verlenging door de loonsanctie geldt er een opzegverbod. Er bestaat dan geen recht op een ZW-uitkering of WW-uitkering als u instemt met ontslag, doordat u bijvoorbeeld een vaststellingsovereenkomst ondertekent.

    Vanaf het derde ziektejaar geldt er voor de werkgever geen verplichting meer om het loon te betalen, tenzij er een loonsanctie is opgelegd. U hebt dan alleen nog recht op het loon voor de uren die u daadwerkelijk hebt gewerkt. Vaak is er dan ook al een WIA-uitkering of een WW-uitkering toegekend.

     

    Loonopschorting en loonstop

    Indien uw werkgever van mening is dat u de geldende ziekte- of controlevoorschriften overtreedt, dan kan de loondoorbetaling worden opgeschort. Denk aan de situatie dat u weigert om de bedrijfsarts te bezoeken. Zodra u zich weer aan de regels houdt, kunt u alsnog het opgeschorte loon met terugwerkende kracht claimen.

    Indien u weigert passend werk te verrichten, kan uw werkgever de loonbetaling stopzetten. In dat geval zal de loonbetaling herleven zodra u de werkzaamheden wel gaat uitvoeren, maar bestaat er in beginsel geen aanspraak op het niet uitbetaalde loon over de periode waarin u niet hebt gewerkt.     

    De regels omtrent arbeidsongeschiktheid en re-integratie zijn complex en veranderen voortdurend. Ik help u om de juiste stappen te zetten in het re-integratieproces, zodat u alles volgens de regels doet. Ook kan ik u ondersteunen bij de aanvraag van een WIA-uitkering en kan ik u bijstaan in eventuele bezwaar- en beroepsprocedures. Als het nodig is procederen we tegen het UWV of tegen uw werkgever. Zorg ervoor dat u zich tijdig en juist laat informeren, zodat problemen worden voorkomen.

     

    Vaststellingsovereenkomst

    Wat is het?

    In een vaststellingsovereenkomst spreken uw werkgever en u af dat de arbeidsovereenkomst eindigt met wederzijds goedvinden. Van wederzijds goedvinden is alleen sprake als beide partijen schriftelijk instemmen. Dit betekent dus ook dat u nooit verplicht bent om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Meestal stelt de werkgever eerst een concept vaststellingsovereenkomst op. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook wel een beëindigingsovereenkomst genoemd.

    Wat staat erin?

    In een vaststellingsovereenkomst zijn afspraken opgenomen over de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Denk aan de einddatum, of u wordt vrijgesteld van werk met behoud van loon of dat u juist tot de einddatum zult doorwerken, de hoogte van de ontslagvergoeding, een vergoeding voor kosten rechtsbijstand, het concurrentie- of relatiebeding, het al dan iet uitkeren van een bonus, dertiende maand en vakantiedagen en een positief getuigschrift.

    In welke situaties?

    Een vaststellingsovereenkomst kan in verschillende situaties van pas komen. Zo worden er vaststellingsovereenkomsten gesloten indien een contract voor bepaalde tijd voortijdig wordt beëindigd, maar ook als er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, bedrijfseconomische redenen of langdurige ziekte.

    Het sluiten van een vaststellingsovereenkomst kan voor u fijn zijn, omdat er op korte termijn duidelijkheid komt en er procedures worden voorkomen. Daarmee komt er einde aan een vaak stressvolle en onzekere situatie.

    Met het vastleggen van afspraken zullen discussies over bijvoorbeeld afwikkeling worden voorkomen.

    Een andere reden om een vaststellingsovereenkomst te sluiten is om ervoor te zorgen dat u na afloop van arbeidsovereenkomst een WW-uitkering ontvangt. Daarvoor is het noodzakelijk dat de vaststellingsovereenkomst WW-proof is opgesteld.

    Waarom controle?

    Het is goed om de vaststellingsovereenkomst altijd te laten controleren voordat u overgaat tot ondertekening. Vaak krijgt u van uw werkgever maar enkele dagen de tijd om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen, maar laat u zich hierdoor niet opjagen. De haast is zelden noodzakelijk en de meeste verzoeken om extra tijd worden dan ook door de werkgever gehonoreerd. Realiseert u zich dat ondertekening van de vaststellingsovereenkomst verstrekkende gevolgen heeft voor uw arbeidsovereenkomst.

    Bent u het eens met de voorwaarden of valt er nog meer uit te halen? En zijn de afspraken die zijn gemaakt wel correct in de vaststellingsovereenkomst vermeld en zijn uw rechten (onder andere op een WW-uitkering of WIA-uitkering) wel voldoende veiliggesteld? Neem gerust contact met mij wanneer u vragen hebt over uw vaststellingsovereenkomst.

    Arbeidsvoorwaarden

    Arbeidsvoorwaarden zijn de voorwaarden waarop u werkt. Denk aan arbeidsduur, werktijden, salaris, vakantiegeld, bonus, aantal vakantiedagen, lease-auto of een reiskostenvergoeding. U spreekt met uw werkgever deze voorwaarden af. Vervolgens worden de voorwaarden vastgelegd in een arbeidsovereenkomst. Vaak staan er ook voorwaarden in een CAO. Daarnaast gelden er wettelijke (minimum)regels over sommige arbeidsvoorwaarden. Zo mag u bijvoorbeeld niet minder verdienen dan het wettelijk minimumloon of minder vakantiedagen krijgen dan in de wet is bepaald. Ook mogen arbeidsvoorwaarden niet in strijd zijn met de bepalingen die volgen uit de toepasselijke CAO. Uw werkgever mag niet zomaar eenzijdig uw bestaande arbeidsvoorwaarden wijzigen. Als uw tijdelijke contract afloopt, mag uw werkgever uiteraard wel andere voorwaarden in de nieuwe arbeidsovereenkomst zetten.   

    Ik kan uw (nieuwe) arbeidsovereenkomst beoordelen en zo nodig verbeteren. Ook kan ik met u meedenken als uw werkgever voornemens is om bestaande arbeidsvoorwaarden te  wijzigen. Neem gerust contact met mij wanneer u vragen heeft over uw arbeidsvoorwaarden.

    Arbeidsrechtelijke vragen

    Bent u op zoek naar arbeidsrechtelijke kennis en ondersteuning voor uw contract, in verband met een reorganisatie of bij een geschil? Neem dan contact op via dit formulier.

    Stel hier uw vraag:

    11 + 6 =

    Briedé Arbeidsrecht

    Maartje Briedé
    Bovenkerkerkade 22
    1185 CP Amstelveen
    Maartje@briede-arbeidsrecht.nl
    tel. 06-433 66 334

    LinkedIn

    Briedé Arbeidsrecht is gevestigd in Amstelveen en is ingeschreven in het handelsregister onder nummer 69024464. Alle diensten worden verricht uit hoofde van een overeenkomst van opdracht. Op die overeenkomst zijn de algemene voorwaarden van toepassing, die beschikbaar zijn op deze website. In deze algemene voorwaarden is onder meer een beperking van de aansprakelijkheid opgenomen.

    Briedé Arbeidsrecht heeft geen stichting derdengelden en kan dan ook geen derdengelden ontvangen.